Oedeem

Er bestaan verschillende vormen van oedeem, hieronder informatie over lymfoedeem en lipoedeem.

Lymfoedeem

Lymfoedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Door een afwijking in het lymfstelsel is de toevoer en afvoer van weefselvocht niet in balans en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfstelsel maakt deel uit van het reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Lymfoedeem geeft naast zwelling in de huid, ook klachten als: een zwaar of vermoeid gevoel in de armen of benen, gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën en wordt soms ook pijnlijk ervaren. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Een stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal ontstaan deze beschadigingen als gevolg van een behandeling van kanker, zoals een operatie, het verwijderen van lymfklieren of bestraling.

De huidtherapeut kan u behandelen met oedeemtherapie. Oedeemtherapie is een verzamelnaam van therapieën die voor stimulatie van lymfe afvoer zorgen. Hieronder vallen; manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), lymftaping, ambulante compressietherapie en adviezen voor bewegingsoefeningen voor thuis. Wanneer de oorzaak ligt bij een operatie wordt er vaak een combinatie gemaakt met littekentherapie.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een chronische aandoening waarbij er een stoornis is in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels, de voeten blijven hierbij onaangedaan. Lipoedeem geeft klachten als: pijn, extreem gevoelige benen, cellulites(sinaasappelhuid), snel blauwe plekken, problemen bij het lopen (door schurende huid) en een zwaar of vermoeid gevoel in de benen. Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Belangrijk om te weten is dat de ziekte niet veroorzaakt wordt door teveel eten. Wel geeft overgewicht een verergering van het lipoedeem en daarbij van de klachten.

Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan de huidtherapeut u behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn.

Na drainage volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt u ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies om onder deskundige begeleiding te gaan sporten.