Acne

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Deze aandoening komt voor bij 85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar. Ook op volwassen leeftijd kan men hier nog last van hebben. Hoewel het een vrij onschuldige aandoening is, kan het een enorm effect hebben op degene die erdoor getroffen is. De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend.


Acne komt meestal voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Hierbij kan men naast mee-eters ook last hebben van rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Dit komt in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst voor. Wanneer men geen last meer heeft van de acne, kan het wel zo zijn dat acne sporen heeft achtergelaten, zoals acnelittekens, rode vlekken en pigmentvlekken.

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de huisarts of dermatoloog. Er bestaat geen standaard acne behandeling, op iedere patiënt wordt een gespecificeerd behandelplan aangepast. Meestal ligt de focus eerst op het kalmeren van de huid, en later op het verminderen van acnelittekens. 

Behandelingen die bij de huidtherapeut ingezet kunnen worden zijn:

  • Manuele reiniging van de huid
  • Dieptereiniging van de huid d.m.v. chemische of mechanische peelingen
  • Adviezen en zelfmanagement