De huidtherapeut is direct toegankelijk, u kunt in veel gevallen zonder verwijsbrief terecht. Als huidtherapie binnen de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering valt, is een verwijzing van uw huisarts of specialist misschien wel nodig. Voor oedeemtherapie heeft u altijd een verwijzing nodig.
U kunt een gehele of gedeeltelijke vergoeding krijgen, echter verschillen deze vergoedingen sterk per behandeling en per verzekering. Meestal moet u aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten u op vergoeding heeft. Cosmetische behandelingen worden niet vergoed.
Een huidtherapeut behandelt een zieke of beschadigde huid en is als paramedicus opgeleid. Hiervoor heeft zij of hij een 4-jarige HBO-opleiding aan de Hogeschool Utrecht of De Haagse Hogeschool gevolgd. De titel ‘huidtherapeut’ is beschermd en vastgelegd in de Wet BIG, artikel 34.
Huidtherapeut is een relatief jong beroep. Vanaf ongeveer 1976 zijn de eerste huidtherapeuten in Nederland actief. Het beroep heeft raakvlakken met plastische chirurgie, dermatologie, fysiotherapie en schoonheidsverzorging. Vanuit deze drie kennisgebieden is huidtherapie ontstaan. Per 1 januari 2011 is de huidtherapeute wettelijk gezien ook direct toegankelijk geworden.