Littekens

Als u last heeft van storende littekens, kunnen deze verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Een huidtherapeut kan met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Het doel van de behandeling is vaak het versoepelen van de littekens om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen en een tweede doel is het uiterlijk van een litteken verbeteren.

De behandeling van littekens is afhankelijk van het soort litteken en het behandeldoel. We onderscheiden 4 soorten littekens:

  • “Gewone” littekens: Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.
  • Atrofische littekens: Bij atrofische littekens is de hoeveelheid huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
  • Hypertrofische littekens: Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
  • Keloïdale littekens: Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen.

Bij donkere huidtypes is de kans op hypertrofische en keloïdale littekens groter.

Behandelmogelijkheden:

Littekenmassage: manuele littekenmassage heeft als doel de circulatie van bloed en lymfe te stimuleren, zuurstofopname in de weefsels te vergroten en stofwisseling te verbeteren.

Microneedling: http://www.vanhiltenhuidtherapie.nl/microneedling

Microdermabrasie: door een gecontroleerde stroom van microkristallen langs de huid te halen worden dode huidcellen verwijderd. Microdermabrasie stimuleert celvernieuwing en het onderhuids bindweefsel/collageen, het egaliseert de huidskleur en verbeterd de doorbloeding. Dit wordt vaak toegepast bij acnelittekens.

Lymftaping: door middel van speciale medische tape, die dezelfde elasticiteit heeft als de huid, wordt de lymfatische afvoer en de doorbloeding van het littekenweefsel 24 uur per dag gestimuleerd. De tape is huidvriendelijk, blijft tijdens het douchen zitten en is pijnloos te verwijderen.

Camouflagetherapie: door het gebruik van speciale camouflageproducten kunnen littekens minder zichtbaar gemaakt worden. De camouflage is waterafstotend en veegvast te maken. Bij een consult wordt de juiste kleur bij uw huid vastgesteld en aangebracht. Vervolgens leert de huidtherapeut hoe u zelf de camouflage moet aanbrengen.